Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора

...
Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора
Коментари Харесай

ISW: Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в три сектора на фронта

Украйна организира контраофанзивни операции с друг резултат в най-малко три бранша на фронта като част от по-широките контраофанзивни старания, които се развиват от неделя, 4 юни.

 

Украински публични лица алармираха, че украинските сили са минали от отбранителни към настъпателни интервенции в бранша Бахмут и реализират триумфи на разстояние сред 200 метра и близо два километра по фланговете на града.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

 

От 4 юни насам украинските сили са постигнали тактически триумфи по време на лимитирани местни контраатаки в западната част на Донецка област наоколо до границата сред Донецка и Запоришка област.

Освен това украинските сили организираха офанзива в западната част на Запорожка област през нощта на 7 против 8 юни, само че все още на издание на сегашния отчет не наподобява да са постигнали триумфи в границите на тази офанзива.

 

През нощта на 7 против 8 юни украинските сили организираха лимитирана, само че въпреки всичко забележителна офанзива в западната част на Запорожка област. Руските сили явно са се защитили от тази офанзива по доктринално аргументиран метод и съгласно съобщенията са възстановили първичните си позиции към 8 юни.

 

Късно през нощта на 7 юни съветски източници започнаха да оповестяват, че детайли на украински бригади, които неотдавна бяха оборудвани със западен комплект, са почнали офанзива югозападно от Орихов в западната част на Запорожка област.

Няколко съветски военни блогъри настояват, че украинските сили са атакували по линията Мала Токмачка-Полохи за да пробият съветската отбранителна линия сред Роботин и Вербове (и двете на към 15 км югоизточно от Орихов).

 

Руските източници признават, че украинските сили са пробили първата отбранителна линия в този регион, държана от детайли на 291-ви и 70-ти мотострелкови полкове (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма комбинирана войска, Южен боен окръг) и 22-ра и 45-та обособена гвардейска бригада със особено предопределение (ГРУ), само че оповестяват, че тези съветски детайли са съумели да контраатакуват и в крайна сметка да изтласкат украинските сили назад на първичните им позиции.

 

Наличните геолокационни бойни фрагменти сочат, че лимитирани украински сили са пресекли автомагистрала N08 Полохи-Воскресенка, само че съветските източници показват, че съветските сили евентуално са изтласкали украинците назад в посока Орихов към фронтовата линия и са възстановили изгубените позиции.

 

Съобщава се, че на 8 юни украинските сили са изгубили и предоставени от Запада транспортни средства.

 

Загубите са неизбежни при всяко военно начинание. Украинските сили ще претърпят загуби, в това число на западно и руско съоръжение, по време на всевъзможни настъпателни интервенции. Западното съоръжение не е неподатливо на повреди повече от оборудването, което украинците употребяват и губят от февруари 2022 година насам.

 

Загубата на съоръжение - в това число западно съоръжение - при започване на контранастъплението не е индикатор за бъдещия прогрес на украинската контранастъпателна интервенция. Важно е да не се преувеличава въздействието на първичните загуби на западно или друго съоръжение, изключително в борбите за навлизане против готови отбранителни позиции.

 

Руското министерство на защитата (МО) реагира на украинската офанзива с необикновена поредност и похвали детайлите на Южния боен окръг за отблъскването на офанзивата и възвръщането на изгубените позиции. Руското МО разгласява видеообръщение на командира на съветската формация в Запорожското направление генерал-полковник Александър Романчук, в което Романчук оповестява, че украинските сили са почнали офанзивата към 02:00 ч. локално време на 8 юни и че съветските сили, по-специално тези от 42-ра мотострелкова дивизия, са съумели да отхвърлен нападението.

Романчук твърди, че украинските сили са телеграфирали за сухопътната офанзива с огромна артилерийска подготовка на бойното поле.

Руското МО разгласява и изказване на командващия 58-а смесена войска генерал-майор Иван Попов, който приписва на детайлите на 58-а смесена войска заслугата за ефикасното слагане на мини за възпрепятстване на украинското придвижване.

 

Цялостната съветска реакция на нападението, както измежду другите milbloggers, по този начин и измежду съветското МО, беше удивително поредна и релативно съответстваща на наличните образни доказателства, което може да подскаже, че руските сили не са били сюрпризирани и са реагирали по следен и военно аргументиран метод.

 

Както ISW към този момент е оценявала, съветското осведомително пространство реагира с висока степен на безпорядък и променчивост, когато е ненадейно от събития на бойното поле, които не разрешават на пропагандния уред да създаде ясна линия.

 

За разлика от това, съветските отговори на това нахлуване демонстрират, че съветските сили са се защитавали по метода, по който са се подготвили, като по този метод са дали на съветските източници реторична линия, към която да се обединят.

 

Руски източници дадоха пояснения за декларираните съветски триумфи по време на офанзивите на 8 юни, като похвалиха ефикасното потребление на системите за електронна война (EW), въздушната поддръжка и противопехотните мини от съветските сили против украинските сили. Многобройни съветски източници оповестиха, че съветската системите за електронна война съществено се е намесила в украинските сигнали за командване и ръководство, устройствата, поддържащи GPS, ръководството на дронове.

 

Руски източници оповестиха, че украинските сили са имали незадоволителна противовъздушна защита в бранша Орихов, че съветските сили са работили с " невиждано " количество въздушна поддръжка от ротационни крила и че съветската авиация е съумяла да се върне към високо равнище на интензивност, след като не е взела участие интензивно в бойни операции от началото на пълномащабното навлизане през 2022 година

Непрекъснатите съветски ракетни офанзиви и офанзиви с дронове против Киев и сериозната украинска инфраструктура може да са фиксирали по-напредналите системи за противовъздушна защита на Украйна надалеч от фронтовата линия, макар че ISW не може да реши кои системи биха били ефикасни против типовете задачи за въздушна поддръжка, които съветските самолети са изпълнявали.

 

Следователно предходните оценки на ISW, че съветските въздушни и ракетни офанзиви не са създавали условия за отбрана против украинската контраатака, може да са били неточни.

 

Руските източници също по този начин в детайли хвалят изказванията си за отбранителни триумфи благодарение на многослойни полеви укрепления и противопехотни мини, като генерал-майор Попов декларира, че съветските минни полета са изиграли " доста значима роля " за разгрома на първичното украинско нахлуване в ранните часове на 8 юни.

 

CNN в допълнение заяви, че неизвестен американски чиновник е декларирал, че съветските мини са разградили украинските бронирани машини.

Изглежда, че съветските сили са изпълнили формалната си тактическа отбранителна теория в отговор на украинските офанзиви югозападно от Орихов. Руската теория за отбраняващ се моторизиран стрелкови батальон изисква първият ешелон от войски да отблъсне или забави атакуващите сили с минни полета, укрепления и опорни пунктове, а вторият ешелон от сили да контраатакува при пробив на съперника.

Очевидно съветските сили са работили по този метод в този бранш - украинските сили са проникнали в първичните отбранителни линии; съветските сили са се изтеглили до втора линия на укрепленията; а съветските запаси след това са контраатакували, с цел да завладяват първичната отбранителна линия.

 

Този маньовър е постоянна характерност на отбранителните интервенции и е изпълняван както от украинските, по този начин и от съветските сили през цялата война. Следователно ранният надзор на измененията в терена ден за ден не би трябвало да се пояснява неправилно като повсеместен резултат от по-широка офанзива.

 

Украинските офанзиви в Западна Запорожие на 8 юни не съставляват цялостната степен на украинските благоприятни условия в актуалната контраатака. Преди това Украйна е демонстрирала способността си да организира координирана и ефикасна настъпателна интервенция благодарение на няколко механизирани бригади още през септември 2022 година по време на освобождението на Харковска област.

 

Украинските сили притежаваха този потенциал - както във връзка с наличните сили, по този начин и във връзка с потенциала за съгласуване на комплицирани офанзиви - преди даването на западен комплект за офанзивни бригади и в допълнение образование от сътрудниците от НАТО.

 

Контранастъплението на Украйна евентуално ще се състои от доста инициативи с друг размер, в това число по-локализирани офанзиви, каквито се следиха в този бранш на 8 юни, и по-малките усилия не съставляват оптималния потенциал на украинската бройка или успеваемост.

 

Украйна оповестява, че е образувала 12 профилирани бригади за контранастъпление, девет оборудвани със западен боекомплект и три със съществуващо съоръжение, и към тези елементи съвсем несъмнено ще се причислят опитни украински елементи, които към този момент са на линия.

Изглежда, че Украйна е заела единствено част от огромния запас от сили, налични за контраофанзивни интервенции, и наблюдаващите би трябвало да заобикалят да регистрират докладваните украински бригади, ангажирани или съгласно известията развалени със западна техника, като мярка за оставащата ефикасна бойна мощност на украинските сили.

Освен това следва да се означи, че силите на Южния боен окръг на Русия, ситуирани в този съответен регион, евентуално са по-качествена военна формация, в сравнение с Русия има на други места на театъра на военните дейности, и е малко евентуално техните отбранителни качества да отразяват отбранителните качества на съветските групировки на други места на фронта.

 

Елементи на 58-а войска със смесени въоръжени сили са ситуирани по доктринално последователен начин в региона на Орихов и от няколко месеца организират отбранителна подготовка в този бранш на фронта.

 

Според известията 291-ви и 70-ти мотострелкови полкове по-специално са натрупали опит в защитата против лимитирани украински разследващи старания в този регион през последните месеци и са имали време да се ангажират и приготвят за отбранителни интервенции и да се срещнат с терена.

 

Следователно детайлите на 58-а войска с комбинирани оръжия в този бранш евентуално като цяло са по-свежи и по-опитни от детайлите в други региони на фронта. Руската защита на този бранш не би трябвало да се приема като показателна за цялостните съветски отбранителни качества, защото Украйна продължава да води контраофанзивни интервенции. Руските сили, отбраняващи се в други браншове, фактически се показват доста по-зле. Украйна, която наскоро си възвърна самодейността на бойното поле в целия спектакъл, ще може да избере къде точно да продължи да нападна въз основа на следените отбранителни качества на другите съветски групировки по продължение на фронта, наред с други фактори.

 

Руските сили и окупационните управляващи не престават да изострят филантропичните последствия от наводненията, породени от скъсването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ). На 8 юни украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили се крият измежду цивилни жители, които се изтеглят от наводнените селища на източния (левия) бряг на река Днепър, и че окупационните управляващи настаняват евакуираните поданици в пансиони и почивни станции, където са ситуирани съветски войски и техника.

 

Няколко украински и западни източника в допълнение оповестяват, че съветски войски са обстрелвали наводнен евакуационен обект в град Херсон, при което е умрял един граждански и са ранени девет души.

Руските окупационни управляващи настояват, че украинските сили са обстрелвали евакуационните пунктове на източния бряг, само че не дават образни доказателства, които да дават отговор на тези изказвания.

 

Съобщава се, че съветският президент Владимир Путин е отсрочил годишната си конференция от юни 2023 година за ноември или декември 2023 година

Руското осведомително издание " Комерсант " твърди на 8 юни, базирайки се на източници в Кремъл, че Путин отсрочва годишния си журналистически конгрес " Пряка линия "  на живо, до момента в който военната обстановка в Русия стане по-стабилна, което източниците дефинират като евентуално през ноември или декември. Източникът на " Комерсант " оповестява, че тези дати са предварителни и че Путин цели да организира " Пряката линия " преди президентските избори през март 2024 година

 

ISW към този момент оцени, че Путин евентуално ще организира " Пряката линия " при започване на юни 2023 година, откакто съветските сили завладяват Бахмут, а отлагането на форума демонстрира, че Кремъл може да схване завладяването на Бахмут като незадоволителна осведомителна победа, която да компенсира цялостната нестабилна съветска военна обстановка в Украйна.

Отлагането на форума " Пряка линия " в допълнение илюстрира упадъка на Путин от видимо зает и мощен водач към подобен, който по-често е представян като нищожно зает в дребни инфраструктурни планове, както ISW към този момент означи.

 

Основни заключения

Украйна организира контраофанзивни интервенции с друг резултат в най-малко три бранша на фронта като част от по-широките контраофанзивни старания, които се развиват от неделя, 4 юни.През нощта на 7 против 8 юни украинските сили организираха лимитирана, само че въпреки всичко забележителна офанзива в западната част на Запорожка област. Руските сили явно се опазиха от тази офанзива по доктринално аргументиран метод и съгласно известията възвърнаха първичните си позиции към 8 юни.Руското министерство на защитата (МО) реагира на украинската офанзива с необикновена степен на координация и похвали детайлите на Южния боен окръг за отблъскването на офанзивата и възвръщането на изгубените позиции.Руски източници предоставиха пояснения за твърдяните съветски триумфи по време на офанзивите на 8 юни, като похвалиха ефикасното потребление на системите за електронна война (EW), въздушната поддръжка и противопехотните мини от съветските сили против украинските сили.Изглежда, че съветските сили са изпълнили формалната си тактическа отбранителна теория в отговор на украинските офанзиви югозападно от Орикьов.Украинските офанзиви в Западна Запорожие на 8 юни не показват цялостния обсег на украинските благоприятни условия в актуалната контраатака.Освен това следва да се означи, че силите на съветския Южен боен окръг, ситуирани в този съответен регион, евентуално са по-качествена силова формация, в сравнение с Русия има на други места на театъра на военните дейности, и е малко евентуално техните отбранителни дейности да отразяват отбранителните качества на съветските групировки на други места на фронта.Руските сили и окупационните управляващи не престават да изострят филантропичните последствия от наводненията вследствие на скъсването на язовирната стена на водноелектрическата централа " Каховка " (ВЕЦ).Съобщава се, че съветският президент Владимир Путин е отсрочил годишната си конференция от юни 2023 година за ноември или декември 2023 г.Руските сили продължиха да организират лимитирани сухопътни офанзиви по линията Купянск-Сватово и към Кременна.Украинските сили реализираха лимитирани триумфи в региона на Бахмут, а съветските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви по линията Авдиевка-Донецк.Украинските сили продължиха да организират лимитирани сухопътни офанзиви по административната граница сред Донецка и Запорожка област.Руското МО продължава да се нарежда като корав престиж на отбранително-промишлената база (ОПБ), като акцентира способността си да транспортира ново съоръжение до фронта.Съобщава се, че съветските окупационни управляващи прибягват до наказателни ограничения против цивилното население в окупирана Украйна заради намаляващото въздействие на съветските окупационни управляващи върху цивилното население.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР